%18 %347 %2024 Сделать стартовой  |  Добавить в избранное  |  Написать письмо
 Поиск  
100 СТРОК

ВЛАСТЬ
далее
ЗОНА IT
АРХИВ
Перейти:
Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Вс.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
РАССЫЛКА
Подписаться
Отписаться
РЕКЛАМА
 
 
ДАЙДЖЕСТ

Муніципальне теля Все статьи Версия для печати На главную
15.02.2008 14:39

Приватизація найбільшої будівельної компанії України, запланована Київрадою, ніяк не розпочнеться, а тим часом „Київміськбуд" можуть розтягнути на шматки
 
Замість можливої приватизації „Київміськбуду", яка мала б на меті залучення до муніципальної компанії стратегічного інвестора, може відбутися тіньовий продаж холдингу, що контролює близько 6о% ринку житла у Києві та 30% — у масштабах всієї України.
 
Згідно із заявою Групи компаній „ТЕКТ" від зі січня, „бізнес-оточення мера Києва <...> замість тіньової приватизації „Київміськбуду" вирішило цілком отримати контроль над підприємствами, які входять до складу холдингу". На сьогодні до холдингу входить близько 100 акціонерних товариств, дочірніх підприємств та асоційованих членів.
 
РЕЙДЕРСЬКІ ВІЙНИ
У липні 2007 року Київрада своїм рішенням ухвалила внести „Київміськбуд" до переліку об'єктів комунальної власності, що підлягають приватизації. В листопаді ж було оголошено оцінювача 8о% акцій цієї компанії, які належать міській громаді.
 
Однак, на думку Юрія Бойка, генерального директора ЗАТ „Компанія з управління активами „ТЕКТ", пріоритетним напрямом роботи якої є агресивні злиття та поглинання інших компаній, існує велика небезпека того, що до відкритої і прозорої приватизації холдингу справа так і не дійде.
 
За словами Бойка, схема, яку намагаються використати для заволодіння холдингом люди, наближені до мерії, полягає у додатковій емісії та скуповуванні акцій компаній, що входять до складу холдингу. Таким чином за рахунок інших мінори-тарних акціонерів, до числа яких в десяти найбільших компаніях холдингу входить і „ТЕКТ", вони намагаються отримати контрольні пакети в цих підприємствах. Якщо це відбудеться, власником цих підприємств Киїміськбуд вже не буде, бо він не володіє там контрольними пакетами.
 
„Через цей механізм з'являються треті гравці, які отримують контроль над компаніями, що входять до холдингу. Таким чином, приватизувати буде просто нічого", — пояснює Бойко. 80% акцій його не даватимуть власникові суттєвого контролю. За його словами, саме схема маніпуляцій з акціями дозволила російській групі компаній „Северсталь" отримати контроль над „Київміськбудом-2", — не без участі наближених до київської мерії осіб.
 
За словами Бойка, першою ознакою такого розвитку подій стала доволі несподівана зміна реєстратора акцій холдингу та деяких його складових частин на компанію „Термінал-реєстр", що начебто пов'язана з керівництвом міста, а точніше, з депутатом Київради й зятем Леоніда Черновецького В'ячеславом Супруненком.
 
В'ячеслав Супруненко на час здачі номера до друку не надав коментарів.
 
Бойко повідомив, що на початок лютого заплановані збори акціонерів тресту „Київміськбуд-4", на яких будуть розглядати питання щодо зміни статуту компанії та додаткової емісії акцій. Наразі „ТЕКТ" володіє в цій компанії 26% акцій, що є блокувальним пакетом.
 
Бойко не виключає, що представників його компанії не допустять на збори акціонерів, аби вони не мали можливості викупити додаткові акції. За його словами, такі спроби в цій компанії робили і в минулому, але їх було припинено в судовому порядку.
  
БУДІВЕЛЬНЕ ПАВУТИННЯ
 
Наразі Юрій Бойко оцінює сукупну вартість своїх акцій у компаніях „Київміськбуду" приблизно у $ 50-70 млн. Загальна ж вартість холдингу може коливатись у межах від $ 2 млрд. до $ 4 млрд. Теперішній публічний демарш компанії, що мав привернути увагу до проблем із дотриманням корпоративних прав міноритаріїв у холдингу, Бойко пояснює побоюваннями зменшення вартості своїх акцій, які вони свого часу скуповували у співробітників „Київміськбуду".
 
„Ми дійсно є в певному сенсі „рейдерами" — від самого початку ми не претендували на контрольний пакет акцій, оскільки нам це не потрібно. Від самого початку ми розраховували продати свій пакет стратегічному інвесторові, якому потрібно було б збільшити свою частку. Це класичний приклад злиття і поглинання", — зізнається Бойко. За його словами, такі наміри спричинили вороже ставлення до них керівництва „Київміськбуду".
 
У самій компанії цього не заперечують. На запитання „Новинаря" щодо заяв компанії „ТЕКТ" Зоя Федорчук, керівник прес-служби „Київміськбуду", відразу називає її одним з найагресивніше налаштованих акціонерів холдингу. Федорчук, однак, зазначає, що в компанії відчувають посилення тиску з метою отримання контролю над компанією з усіх боків. За її словами, в такій ситуації найкращим варіантом було б збереження статус-кво. Джерело ж у самій компанії повідомило, що несподіваних поворотів очікують під час зборів акціонерів, запланованих на 25 лютого. Серед можливих несподіванок — навіть зміна керівництва холдингу.
 
Тамара Левченко, аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital, вважає можливими будь-які сюрпризи в ситуації з „Київміськбудом"оскільки сама ця структура, на u думку, є зразком непрозорості. ,Десь рік тому ми спробували розібратися в структурі цього холдингу, в його фінансах, які частково взагалі не показуються. Скласти про нього більш-менш повне уявлення ми не змогли", — каже Левченко. Вона пояснює, що найбільшою проблемою є невизначеність із власністю та планами компанії, а також зі справжніми обсягами її замовлень.
 
На думку аналітика, малоймовірно, що стратегічний західний інвестор зацікавиться компанією, яка перебуває в такому стані. Куди ймовірніші, вважає Левченко, варіанти з „розмиттям" акцій на окремих підприємствах холдингу задля отримання контролю над ними. „Жоден стратегічний інвестор не захоче мати справу з темною компанією, яка десь ховає гроші і кудись, невідомо куди, їх інвестує", — зауважує Тамара Левченко. З її слів, на проведення повного аудиту холдингу знадобиться не менш ніж два роки.
 
її думку про непривабливість „Київміськбуду" поділяє й Денис Косторжевський, президент будівельної компанії „Міськжитлобуд". За його словами, сам холдинг, який буде виставлено на продаж, не володіє ніякими матеріальними активами, крім часток акцій у трестах, що входять до його складу й активи яких здебільшого морально застарілі. „Безумовно, „Київміськбуд" має вплив на ці підприємства і може контролювати їхні активи, однак далеко не в тому обсязі, як би цього хотілося потенційним покупцям", — упевнений він. „Рейдер-міноритарій: Юрій Бойко занепокоєний тим, що може втратити свої частки в „Київміськбуді", які він планує продати стратегічному інвесторові
 
Издание: Новинар
№ 5 Дата 08.02.2008
Автор: Влад Лавров
    

НОВОСТИ
Oligarh.News




FACE-CONTROL
СПЕЦПРОЕКТ
ГОЛОСОВАНИЕ
В ближайшее время отношения с Россией:
Ухудшатся;
Улучшатся;
Не изменятся.
ПАРТНЕРЫ

СТАТИСТИКА
 
Новости Слухи Досье 100 строк Cемьи Цитаты Форум Экспорт