%19 %011 %2024 Сделать стартовой  |  Добавить в избранное  |  Написать письмо
 Поиск  
100 СТРОК

ВЛАСТЬ
далее
ЗОНА IT
ГОЛОСОВАНИЕ
В ближайшее время отношения с Россией:
Ухудшатся;
Улучшатся;
Не изменятся.
АРХИВ
Перейти:
Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Вс.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
РАССЫЛКА
Подписаться
Отписаться
РЕКЛАМА
 
 
 
НОВОСТИ

«Альфа-Банк» російських олігархів не можуть націоналізувати через «помилку» в законі Все статьи Версия для печати На главную
28.02.2023 10:07

«Альфа-банк» («Сенс Банк»), який належить підсанкційним російським олігархам Михайлу Фрідману, Петру Авену й Андрію Косогову, в Україні не можуть націоналізувати через зміст спеціального закону. А саме – закон визначає єдиною умовою націоналізації неплатоспроможність, натомість у «Альфа-Банку» таких фінансових проблем немає. У Верховній Раді визнають, це – «помилка» в законі, яку необхідно виправити, але протягом чотирьох місяців з моменту ухвалення зміни до закону так і не були внесені. Про це йдеться у матеріалі «Схем» (Радіо Свобода) «Хто гальмує націоналізацію «Альфа-Банку»?».

У жовтні 2022 року Верховна Рада ухвалила закон «Про особливості виведення з ринку системно-важливого банку в умовах воєнного стану», який передбачає спрощену процедуру виведення банку з ринку за участю держави – націоналізацію. Відповідно до закону, під час дії воєнного стану держава може купити банк за 1 гривню, незалежно від фактичного розміру його капіталу і без докапіталізації. Водночас єдиною підставою для націоналізації банку в ухваленому законі вказали – неспроможність банку погасити зобов’язання перед вкладниками через брак коштів. «Альфа-Банк» (віднедавна «Сенс Банк») наразі таких фінансових проблем немає.

У коментарі «Схемам» один з ініціаторів законопроєкту – народний депутат із фракції «Голос» Ярослав Железняк підтвердив, що документ внесли на розгляд парламенту вже із «помилкою».

«Люди, які писали цей закон і, які перебувають в Офісі президента, внесли його із цією помилкою. Я не стверджую, що вона була свідомою. Але багато колег і з влади, і з опозиції – ставили це запитання (щодо помилки – ред.) на засіданні комітету двічі. Ми двічі збиралися, бо там вже і Мін’юст знайшов цю помилку», – говорить народний депутат.

Водночас через чотири місяці після ухвалення закону із «помилкою», за словами Железняка, жодна з інституцій – ні Національний банк, ані Офіс президента – не проявила ініціативу щодо її виправлення і не запропонувала зміни до закону.

Публічно у відповідь на запит «Схем» у Нацбанку визнали, що закон потребує вдосконалення.

«Для нас це є очевидним, і ми почали рухатися в напрямку вдосконалення профільного законодавства. Наразі не готові розголошувати деталі, робота триває. У разі реєстрації законопроєкту (про внесення змін – ред.), у пакеті документів буде порівняльна таблиця для чіткого розуміння, які саме правки мають бути внесені», – написала пресслужба регулятора.

За інформацію джерел «Схем» у банківській сфері, однією з підстав для націоналізації банку регулятор розглядає санкції щодо власників банку, які були введені ще в жовтні 2022-го року.

НОВОСТИ
Oligarh.News



FACE-CONTROL
СПЕЦПРОЕКТ
ГОЛОСОВАНИЕ
В ближайшее время отношения с Россией:
Ухудшатся;
Улучшатся;
Не изменятся.
ПАРТНЕРЫ
СТАТИСТИКА
 
Новости Слухи Досье 100 строк Cемьи Цитаты Форум Экспорт